Eräkämppä

Eräkämpän eteneminen vaihe vaiheelta:

23.5.14 Vajaa kuukausi sitten pääsin jatkamaan hirsien parissa. Yks kierros on tehty tälle keväälle. Eihän se paljoa ole mutta on ollu kaikenlaista muuta pikku kiirettä. Polttopuiden teon lomassa kaajoin pari "hirsipuuta" jotka pitäis kuoria. Varsinaiseen hirsimettään en nyt lähteny vaan ajattelin käyttää ensin nuo viime kesän puut.

21.10.13 Prokekti laitettu talviteloille. Keväällä jatketaan hirrenveistolla ja puitten kaadolla.

29.9.13 Nyt pitää ottaa vähän sanoja takasin tuosta kynävarasta. Kyllä se on ihan hyvä peli ja sen kans taitaa päästä tarkempaan piirtoon kuin perinteisellä harpilla. Etenkin nurkkien piirrossa se on hyvä koska vatupassin avulla näkee että vara tulee pidettyä suorassa.

19.9.13 Enpä tilannut "oikeaa varaa" vaan kynävaran. Tässä mallissa piirtävän piikin paikalle tulee lyijykynä jolloin piirtojäljen näkee helpommin -> ei tarvi painaa niin lujaa kuin harpilla piti. Tämän lisäksi tuossa varan päällä on vatupassi jotta näkee pitää varaa suorassa kun piirtää. Omissa käsissä molemmat pelaa suunnilleen yhtä hyvin/huonosti. Eli tällaiselle harrastelijalle ei liene kovin suurta väliä minkälaisella vempeleellä viivoja piirtelee.

11.9.13 No eipä tarvinnu seuraavaa yllätystä kauaa odotella... Nimittäin nyt hajos "vara", eli tässä tapauksessa harppi. Pitää huomenna tilata oikea vara hintaan 45€.

11.9.13 Kolmas hirsivarvi on nyt menossa. Parin viime tukin kans on ollu ongelmia koska edellisten hirsien jättämä olkapääkorkeus on ollu turhan suuri. Tämän takia nurkkia on jouduttu loveamaan aika paljon. Em. lisäksi ongelmia on aiheuttanu se että en ole tarpeeksi tarkasti kattonu että miten päin hirren laitan seinälle. Nyt on käyny niin että hirsi alempi hirsi on ollu keskeltä "kuopalla" joten sen päällä tulevaa hirttä joudutaan varamaan vielä enemmän jotta raon saa kiinni. Nämä kaks ongelmaa kun sattuu samalla hirrelle niin siinä käy niin että hirren joutuu "salvaamaan" lähes poikki.

Eli, pientä takapakkia on tullu mutta ei muuta ko leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä(=opetuksia).

2.9.13 Lauantaina päästiin varaamaan. Aluksi jännitti että mitähän siitä tulee mutta loppujen lopuksi se meni yllättävän kivuttomasti eikä lopputulostakaan tarvi hävetä, ainakaan enskertalaisen. Käytännössä "koko lauantai" meni saman tukin ääressä. Toki tuumaustaukoja tuli pietettyä aika usein :)

Eilen jatkoin puuhastelua. Salvaukset ja varaukset meni nyt jonkin verran joutusammin. Vauhti jopa tuplaantui joten eilen sain seinälle 2 uutta hirttä. Joku siinä naureskeli että 10 vuoden päästä ei kukaan kysy että kauan siinä meni vaan että kuka sen teki. Sitä odotellessa...

Eli nyt on varattu 3 hirttä toisesta hirsikerrasta. Pakko sanoa jo tässä vaiheessa että varauksen veistäminen ei ole ollenkaan niin hankala kuin voisi olettaa. Saa nähdä miten homma muuttuu kun joudutaan veistämään korkeammalla.

29.8.13 Vihdoin. "Nurkkakivet" on mitoitettu oikeille paikoilleen ja oikeaan korkoon. Kämpän kooksi tulee n. 2,6x3,5m, siis sisämitoiltaan. Nyt veisteltävät tukit on 3,5m ja 4,4m mittaisia joten pelivaraa on 90cm per tukki. Tuosta sitten vähennetään nurkkaan menevä osuus(tukin vahvuus) sekä päiden ylitys(n. tukin vahvuus). Tämän jälkeen pitäisi vielä olla varaa oikaista päät( n. 5cm).

Jätettiin aloitushirsi halkaisematta koska säästeltiin Stihliä. Eli käytännössä vaan nurkkien kohdalta sahattiin tukkia hieman tasaisemmaksi jotta se pysyy pölkkyjen päällä. Sitten päästiin tekeen ensimmäisiä salvoksia... ei menny ihan ensipudottamalla. Taidettiin jokaista salvosta joutua piirtään ja sahaan n, 5 kertaa ennenkuin se saatiin sopivalle korkeudelle. Salvoksen(=nurkan) teossa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä mutta siinä pitää aika hyvin olla selvillä että millä puulla jatkaa sen jälkeen jottei seuraavaa puuta joudu koloamaan poikki saakka.

Itseasiassa voi olla että noita nyt tehtyjäkin salvoksia joudutaan vielä hieman syventämään mutta katotaan nyt... nyt niiden jättämä olkapääkorkeus on n. 10cm.

Hirsivaraa en onnistunu mistään löytään. Nyt salvokset ja varaus piirretään harpilla ja sitten vahvennetaan kynällä.


27.5.13 Puut siirrettiin metsästä veistopaikalle. Ensimmäiset tukit parkattiin ja kuten kuvasta näkyy, tällä työmaalla ei lapsityövoimaa säästellä. Ensimmäisen päivän saldo on viisi kuorittua tukkia... muutama jäi vielä huomiselle.

Tarvittavat työkalut, kuten petkele sekä kuorimaraudat on saatu lainaan. Hirsivara vielä puuttuu mutta sitä ei onneksi ihan vielä tarvikaan.

20-21.5.13 Puut kaadettu X:n metsästä. Nimeä en uskalla mainita ettei mökin hinta pompsahda vallan hurjaksi...

12.5.14 Taas mennään...


21.10.13 Talviteloille

19.9.13 Uusi kynävara testissä


1.9.13 3. hirsi varattuna

29.8.13 Ensimmäinen hirsikerta.


28.5.13 Ensimmäinen parkkuu päivä takana.

27.5.13 Loisku näyttää mallia kuinka puut kuoritaan.

27.5.13 Valvova rakennusmestari tarkistaa tukit.

27,5.13 Kettu-keken Valmetti puiden haussa.